ETAPA IV:

Obiectivele generale de etapa

Obiectivele specifice etapei

Descrierea stiintifica si tehnica

 

Obiectivele generale de etapa

1. Insusirea tehnicii ecografiei ductale, a metodologiei de examinare si a dotarii tehnice necesare.

2. Stabilirea unor contacte variate interne si internationale atat pentru activitati de formare, cat si pentru cele de diseminare.

3. Evaluarea bazei metodologice existente si identificarea surselor potentiale de crestere a calitatii dotarii:

-         prin SRUMB – secretar general – va urma dotare cu echipament Philips

-         prin dotarile din proiect – dispozitive de ghidaj al punctiilor la echipamentul existent - vor fi initiate biopsiile ecoghidate

-         identificarea unor resurse pentru modulul de contrast – asociatie nonguvernamentala Echomedica (membrii fondatori dintre membrii echipei proiectului)

-         aplicatie Fundatie internationala - dr. Dominique Amy

4. Stagii de instruire în stăinătate: participare la  stagii de formare în centre de referinţă din Europa (mobilitǎţi în străinătate)

5. Diseminarea experientei acumulate prin conferinta finale, CdD-uri educationale, protocoale de examinare difuzate in toate centrele din judetele limitrofe, organizarea lunar a unor schimburi de experienta si reuniuni practice cu demonstratii live, sesiuni hands on, prezentarea unor achizitii tehnologice.

 

Obiectivele specifice etapei

- Cunoaşterea şi aprofundarea teoreticǎ şi practicǎ a bazelor ecografiei mamare ductale, ca metodǎ de studiu ecografic al sânului bazat pe criterii anatomice, specifice. ceea ce oferǎ o mai bunǎ evaluare a structurii anatomice normale si patologice.

- Cunoaşterea adaptǎrilor tehnice ale aparaturii ecografice necesare efectuǎrii ecografiei ductale, a condiţiilor tehnice care permit o explorare performantǎ neinvazivǎ a sânului, asimilarea pungii cu apa, a dispozitivelor de optimizare a miscarilor sondei

- Studiul teoretic şi antrenament practic al bazelor elastografiei ecografice mamare, metodǎ testatǎ în ultimii ani şi recunoscutǎ recent de forurile internaţionale, cu valoare de diagnostic neinvaziv al caracterului benign/malign al leziunilor, cu localizare în principal la nivelul sânului.

- Compararea rezultatelor ecografiei ductale mamare, asociatǎ cu ecografia Doppler şi elastografia prin ultrasunete, calitativǎ şi cantitativǎ, cu rezultatele mamografiei de screening şi diagnostic, în scopul promovǎrii ecografiei ca metodǎ neinvazivǎ, cu acurateţe superioarǎ faţǎ de ecografia mamarǎ clasicǎ şi faţǎ de mamografie şi cu un raport cost/eficienţǎ diminuat, în special prin evitarea puncţiilor-diagnostic inutile.  

-  Organizarea propriu-zisǎ a cursului postgraduat Euroson - breast Ultrasound, la Timisoara, 31 mai 2008 si a Conferintei finale a proiectului " Noi oportunitati in ultrasonografia mamara"

 

Obiectivele etapei au fost realizate dupa cum urmeaza:

- Au fost initiate sau continuate corespondente cu 7 speakeri internationali,reprezentativi in ecografia mamara din Franta, Polonia, Croatia, Suedia, Japonia si SUA, speakeri care au acceptat sa participe cu mai multe comunicari la cursul european EUROSON in ecografia mamara organizat de Directorul proiectului si dr. Dominique Amy

- Reunirea la cursul amintit  a celor trei centre universitare si de formare in ultrasonografie – cunoscute pe plan national – Cluj, Bucuresti si Craiova impreuna cu echipa proiectului, echipa Centrului Medical Dr. Camen cu referire la dotarile din doua centre cel putin – Cluj si Craiova – dotari de varf.

- Stabilirea unor baze metodologice privind activitatea de formare in ecografia mamara si implicit de diseminare a unor protocoale de examinare in judetele limitrofe (in cazul nostru, in 5 judete - Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt si Dolj)

- Intreţinerea unei corespondenţe cu medicii interesaţi, finalizatǎ prin invitaţii poştale şi electronice, cu prezentarea scopului şi a temelor, a aspectelor practice de instruire;

- Documentaţia ştiinţificǎ pe baza de materiale tipǎrite şi publicaţii on-line, privind justificarea, tehnica şi rezultatele ecografiei ductale şi posibilitǎţile actuale moderne de diagnostic al leziunilor mamare;

- Pregǎtirea unor prezentǎri teoretice sub formǎ de prelegeri orale susţinute de ilustrare electronicǎ, de cǎtre membrii echipei şi colaboratori externi, între care invitaţi străini cu contribuţii importante în dezvoltarea şi implementarea ecografiei ductale mamare, cu teme legate de anatomia şi fiziologia sânului, aspecte de histo-patologie, principiile, tehnica şi aspectele ecografiei ductale, aspecte comparative în examinǎrile mamograficǎ, prin tomografie computerizatǎ şi prin rezonanţǎ magneticǎ nuclearǎ, aspecte legate de ecografia mamarǎ intervenţionalǎ, principiile şi tehnica elastografiei mamare, aplicaţii ale ecografiei panoramice ilustratǎ prin metoda SieScape.

 

Descrierea stiintifica si tehnica

- Desfǎşurarea propriu-zisǎ a cursului Euroson Breast ultrasound a avut loc în 31.05.2008 la Timisoara, Centrul de Congrese - 130 participanti; a fost distribuit participantilor un Syllabus cu rezumatele prezentarilor; principalele probleme abordate au fost

a) Metoda ecografiei ductale, prezentare, tehnica, achizitii metodologice, standardizare, utilitatea in diagnosticul tumorilor mamare infracentimetrice

b)  Evaluarea ultrasonografica a criteriilor de malignitate in tumorile mamare

c)  Imagistica vasculara in tumorile mamare - tehnici Doppler, RMN, CT

d) Tumori rare in patologia mamara si leziuni atipice

e)  Bazele elastografiei mamare si aplicatii diagnostice

f)  Metode de imagistica interventionale - asistate ecografic

g) Erori in practica ultrasonografiei mamare

POSTGRADUATE COURSE OF BREAST ULTRASOUND
UP TO DATE IN BREAST ULTRASOUND

HONNORARY PRESIDENT:
• MICHEL TEBOUL

COURSE DIRECTORS:
• DOMINIQUE AMY (France)
• VIORELA ENACHESCU (Romania)

09.00 - 09.25    The sick lobe hypothesis (Tibor Tot)
09.30 – 09.55    Echoanatomy of the breast. Ductal Echography (Dominique Amy)
10.00 – 10.25    The role of ductal ultrasonography in benign and malignant milimetrical lesions of the breast (Michel Teboul)

10.30 – 11.00    Coffee Break

11.00 – 11.25    Diagnosis of breast tumor based on the ultrasonic tissue characterization (Ei Ueno)
11.30 – 11.55    Malignant diagnostic criteria in breast lesions (Kazimierz Szopinski)
12.00 – 12.25    Imagery of vascular aspects in breast’s lesions. High resolution Doppler breast ultrasonography and angiogenesis (Aristida Georgescu, Viorela Enachescu)
12.30 – 12.55    Interventional ultrasound in breast pathology (Ivan Drinkovic)

13.00 – 14.30    Lunch

14.30 – 14.45    Imaging correlations in breast diagnosis: Special focus on ultrasound through clinical cases (Angelica Chiorean)
14.45 – 15.00    Atypical breast lesions - ultrasound aspects (Anca Ciurea)
15.00 – 15.25    Ultrasound - pathologic correlations in breast nodules (Adrian Costache)
15.30 – 15.55    My errors in breast ultrasound (Dominique Amy)

16.00 – 16.30    Coffee Break

16.30 – 17.15    New perspectives in breast investigations (Darius Francescatti)
17.15 – 17.30    Closing remarks. Conclusions (Viorela Enachescu, Michel Teboul)

- Ca organizatori dintre membrii echipei din tara: Viorela Enachescu (co-director de curs) si Aristida Georgescu, alaturi de partenerii straini: Michel Teboul (Presedinte onorific) si Dominique Amy (co-director de curs) din Franta, initiatirii si promotorii ecografiei ductale; Ei Ueno, Japonia, un initiator al sono-elastografiei Hitachi, a carei clasificare ii poarta numele, precum si cu contributii importante in ecografia mamara; Tibor Tot, Suedia, anatomopatolog, promotor al evaluarii patologiei mamare bazata pe patologia lobului bolnav in totalitate, superpozabila pe ecografia ductala/radiala; Darius Francescatti, SUA, chirurgie interventionala mamara cu ghidare ecografica; Ivan Drinkovic, Croatia si Kazimierz Szopinski, Polonia, ecografisti de renume in patologia mamara.

- Participarea cu 2 comunlcari stiintifice orale, in plen si o comunicare poster, a membrilor din echipa proiectului la congresul  Euroson 2008, 31 mai - 3 iunie, Timisoara, Romania, manifestare internationala, cu peste 1100 participanti. Ca autori/speakeri la teme incluse in curs, cu rol de diseminare a cunostintelor legate de tehnicile si aplicatiile moderne ale ecografiei mamare, intre care ecografia ductala ca metoda fiabila, standardizabila si deci aplicabila in screeningul cancerului mamar:

- Participare ca autori de lucraristiintifice la Sesiunile stiintifice - Sectiunea de san- in cadrul Celui de-al XX-lea Congres al Federatiilor Europene ale Societatilor de Ultrasonografie in Medicina si Biologie in conjunctie cu Cea de-a XI-a Conferinta Romana de  Ultrasonografie in Medicina si Biologie:

·        Doppler ductal ultrasound and breast sono-elastography in early detection of infracentimetric breast cancer and the evaluation of malignancy risk in benign conditions - Aristida Georgescu, Viorela Enachescu, Ernestina Andrei, Cristina Busuioc, prezentare orala.

·        Evidence-based decision: the efficiency regarding the ultrasound breast evaluation due by general practitioners - Madalina Manea, Viorela Enachescu

- Stagiul de formare practicǎ în ecografia ductalǎ şi elastografie tehnica HITACHI recunoscutǎ internaţional, - efectuat in perioada 27.06 - 04.07. 2008, în Aix-en-Province, Franţa, la Centrul Francofon de Formare în Ecografie, sub conducerea Dr. Dominique Amy, unul dintre promotorii metodei pe plan internaţional, finalizat prin obţinerea unor atestate certificate de Directorul Centrului, Prof. Jean-Marie Bourgeois, eliberate pe numele a doi membri ai echipei care au efectuat acest stagiu, anume (alfabetic): Dr Danoiu Suzana, dr. Enachescu Viorela, la care se adauga inca doi medici din Craiova, in colaborare cu echipa proiectului, care au adoptat in practica ecografica metoda de ecografie ductala mamara, ca rezultat al activitatii de diseminare si instruire, anume: Camen Dragos si Mistoi Tatiana. Acest stagiu a fost compus din prelegeri teoretice, documentare bibliografică, demonstraţii practice şi antrenament individual în ecografia ductalǎ şi elastografia HITACHI calitativǎ şi cantitativǎ, sub conducerea medicului coordonator, Dr. Dominique Amy, cu evaluare comparativǎ la toate cazurile cu aspectele mamografice şi cu coroborare cu rezultatele histo-patologice la cazurile cu leziuni suspecte.

- Desfǎşurarea propriu-zisǎ a Conferintei finale a proiectului " Noi oportunitati in ultrasonografia mamara" in perioada 29 - 30 iulie 2008, în Centrul de Diagnostic Dr. Camen Dragoş, din Craiova, care a asigurat sala de conferinţǎ cu suportul tehnic şi cabinetele de lucru cu ecografe dotate complet, cu Doppler, achiziţii 3D, 4D, panoramice şi elastografie tip metoda Siemens;

- Conferinta „Noi oportunitati in ultrasonografia mamara”, 29-30 iulie, Craiova, desfasurata in Centrul Medical „Dr Camen”, Str N. Titulescu, nr 52, Craiova, a intrunit un numar de 85 participanti, de specialitati diferite: medici de familie, internisti, radiologi, ginecologi, endocrinologi, oncologi, cu activitate in diagnosticul si tratamentul sanului. Conferinta a fost structurata intr-o parte teoretic-stiintifica, cu prezentari orale sustinute de material iconografic video, un numar de 11 lucrari, dintre care 3 prezentate de partenerii straini Michel Teboul, Dominique Amy si Tibor Tot, iar 8 ale membrilor romani ai echipei, la care s-a adaugat o parte practica, cu aplicatii demonstrative si instructive de invatare a cparticipantilor, efectuata in doua sesiuni, pe cazuri clinice, cu ecograf dotat cu elastografie tip Siemens, ecografie 3D si panoramica si Doppler.

Conferinta a fost finalizata prin evaluarea participantilor si acordarea de Diplome de participare creditate de catre Colegiul medicilor.

Consideram ca scopul Conferintei, anume diseminarea rezultatelor proiectului nostru, cu prezentarea unei metode noi de examinare non-invaziva a sanului, independenta de varsta, sex, conditiile biologice (sarcina, alaptarea), cu prezentarea si demonstrarea protocolului tehnic si metodologic insusit de la initiatorii si promotorii metodei pe plan international, precum si a rezultatelor echipei in perioada desfasurarii proiectului, care au fost in masura sa confirme eficacitatea metodei, a fost atins prin faptul ca s-a bucurat de o buna participare, ca interesul invitatilor a fost real, manifestat activ, unii fiind participanti fideli si la workshop-ul di decembrie 2007 si la prezentarile de la EUROSON 2008.

- Prezentarea unor echipamente noi de ecografie cu posibilitǎţi de examinare în ecografia ductalǎ, asociatǎ cu ecografia Doppler, elastografie calitativǎ în varianta Siemens, ecografie panoramicǎ, 3D şi 4D, cu participarea unor tehnicieni reprezentanţi ai firmelor de producţie şi distribuţie a echipamentelor;

- Examinarea ecograficǎ prin tehnicile prezentate mai sus, a unor paciente selecţionate cu leziuni variate la nivelul sânului, sub formǎ de examinǎri demonstrative efectuate de cǎtre membri ai echipei şi urmate de examinǎri de antrenare a medicilor participanţi invitaţi;

- Discuţii pe baza unor întrebǎri libere, între prezentǎrile orale teoretice şi în timpul demonstraţiilor practice şi al examinǎrilor de antrenament practic;

- Eliberarea diplomelor creditate EMC,  medicilor participanţi laconferinta, în număr de 85 medici/zi.

- Pregatire si scriere proiecte  - negocieri de parteneriat  cu Centrul de Formare in Ultrasonografie al UMF Cluj, condus de prof. Radu Badea, Centrul de Formare in Ultrasonografie - Spital Cantacuzino Bucuresti, condus de conf,. Adrian Costache.

 

- Reuniune informativǎ asupra rezultatelor stagiilor de formare - 28.07.2008

Obiectiv realizat prin reunirea membrilor echipei în 10.12.2007, cu prezentarea rezultatelor obţinute, a atestatelor, a documentaţiei ştiinţifice, a experienţei câştigate, cu discutarea recomandǎrilor transmise de Dr. Amy Dominique privind implementarea şi popularizarea tehnicii de ecografie ductalǎ, pe baze anatomice, deoarece sânul are o structurǎ anatomicǎ radialǎ, iar singura metodǎ de diagnostic paraclinic secţionalǎ radialǎ a sânului este reprezentatǎ de ecografia ductalǎ. Concluzia reuniunii a fost unanimǎ, cu aprecierea unui progres de instruire teoreticǎ şi practicǎ în ecografia mamarǎ, cu motivarea mai pregnantǎ a necesitǎţii implementǎrii şi în ţara noastrǎ a ecografiei ductale Doppler completatǎ prin elastografie, metoda dovedindu-se fiabilǎ, aplicabilǎ la orice vârstǎ, independentǎ de operator, repetabilǎ, neinvazivǎ, prin realizarea unei tehnici standardizate, principala condiţie impusǎ unei metode utilizate în screening. Elastografia se va putea efectua doar prin achiziţionarea unor echipamente cu programe dedicate, actual tip HITACHI sau SIEMENS, cu aprecierea neinvazivǎ cu acurateţe peste 87-90% a caracterului de malignitate, în schimb, ecografia ductalǎ se va putea practica pe scarǎ largǎ, cu condiţia utilizǎrii unor transductori liniari de lungime de 9-10 cm, cu frecvenţǎ cât mai apropiatǎ de 10MHz, la care se va ataşa un dispozitiv relativ simplu cu pungǎ de apǎ.  S-a discutat de asemenea despre modalitǎţile de stocare a datelor dupǎ modelele prezentate la stagii, despre noi modalitǎţi de diseminare a informaţiei ştiinţifice cu ocazia unor reuniuni ale filialei Societǎţii Române de Ultrasonografie, participarea la manifestǎrile naţionale, publicarea de articole şi pregǎtirea volumului prevǎzut pentru ultima etapǎ.

 

- Actualizarea paginii de web - participarile echipei proiectului la manifestarile stiintifice, caseta pacientului, caseta examinatorului, bibliografie.

 

- Managementul  etapei proiectului : omogenizare de date intre parteneri, pregatire raportare

 Obiectiv realizat in 10.12.2007, prin participarea membrilor colectivului si analiza comunǎ a materialelor, elaborarea concluziilor, stabilirea datelor de raportare.

 

Aceastǎ fazǎ reprezintǎ o dublǎ realizare, pe de o parte o primǎ valorificare a experienţei teoretice şi practice dobândite prin studiul individual şi exercitarea activitǎţii în cadrul specialitǎţii medicale proprii,  pe de altǎ parte o perfecţionare ulterioară în cadrul stagiilor de formare în centre de referinţă din Europa (mobilitǎţi în străinătate).

Valorificarea experienţei de prim nivel în domeniul ecografiei ductale s-a realizat prin organizarea şi susţinerea workshop-ului de ecografie ductalǎ şi elastografie, la care s-a adǎugat redactarea şi tipǎrirea unui ghid practic. Intenţia acestei acţiuni a fost de a evalua rezultatele metodelor de diagnostic radio-imagistic utilizate pe scară largă în present, pentru a stabili locul şi avantajele ecografiei ductale şi elastografiei. Fiecare metodă utilizată în prezent are avantaje şi dezavantaje, nici-o metodă nereuşind până acum să întrunească suficiente avantaje privind acurateţea (mamografia în ţările avansate a scăzut doar cu 30% numărul cazurilor de cancer avansat la depistare, ecografia clasică este folosită doar ca adjuvant al mamografiei, fără a putea fi standardizată ca să participle la programe de screening, mamografia prin rezonanţă magnetică are sensibilitate bună dar specificitate redusă care a determinat creşterea numărului de biopsii), raportul cost/eficienţă, reducerea riscurilor induse pacienţilor, accesibilitatea largă, etc.

Cunoaşterea noilor tehnici şi metode se impune de aceea pentru a obţine performanţe mai mari în depistarea cancerului în stadii cât mai precoce şi se pune problema opţiunii între metodele noi, între care mamografia digitală care este tot mai larg recunoscută în screening, pentru a ameliora rezultatele mamografiei clasice, în special legate de stocarea şi prelucrarea imaginilor, dar fără o creştere deosebită a acurateţei; folosirea tehnicii computerizate de diagnostic al imaginilor mamografice (Computed aided diagnosis) ar reduce costurile legate de al doilea specialist necesar interpretării duble, dar fără modificarea principiului de diagnostic; rezonanţa magnerică nucleară, utilizată în special pentru detectarea leziunilor multiple, uni/bilaterale, a recidivelor, este scumpă şi cu accesibilitate redusă şi fără a putea fi folosită în screening; tehnica PET este de mare acurateţe, dar are aceesibilitate redusă şi limitate indicaţiile; utilizarea ecografiei Doppler a crescut acurateţea metodei, dar tehnica neanatomică de examinare duce la o sensibilitate redusă a metodei, fără posibilităţi de standardizare şi fără reproductibilitate, fiind operator dependentă.

Cunoaşterea prin studiu theoretic şi practic a ecografiei ductale, realizată în această etapă a proiectului, va permite dezvoltarea în ţara noastră a unor programe de screening ecografic aplicabil la orice vârsta, nelegat de sex sau de starea fiziologică, deoarece metoda este independentă de operator şi dependentă doar de anatomia specială a sânului, care trebuie respectată în protocolul examinării; este metodă repetabilă, neiradiantă, cu cost relative redus, reproductibilă cu localizare precisă a leziunilor descoperite, iar imaginile obţinute pot fi interpretate de orice specialist antrenat.

Rezultatele ecografiei ductale, iniţiată şi evaluată prin studii comparate de Prof. dr. M. Teboul şi apoi de Dr. D. Amy, sunt bazate pe principiile anatomiei radiale a sânului studiate de anatomo-patologi de renume între care amintim pe Prof. L. Tabar. Evaluarea structurii ductale şi lobulare ale sânului este justificată de faptul că localizarea cancerului mamar are punct de plecare în ducte sau lobuli în peste 80% cazuri, mai precis la nivelul unităţii ducto-lobulare terminale specializate (TDLUs- terminal ducto-lobular unit specialized), aflată la intersecţia axului ductal cu ligamentul Cooper, în aşa-zisele creste Dupret. Această localizare determină extensia neoplasmului spre tegument sau spre fascia posterioară pre-pectorală în lungul ligamentelor Cooper, după Nakamura, ceea ce explică aspectul cancerului mamar cu diametrul antero-posterior mai mare decât l orizontal, criteriu de malignitate descris de Stavros. 

Rezultatul experienţei practice câştigată în stagiul de formare sub îndrumarea Dr. Amy se poate exprima în formula: ”Urmăreşte ductele pentru a detecta cancerul milimetric”, iar asocierea tehnicii de ecografie ductală, cu examinarea Doppler calitativ şi cu elastografia ecografică este deja un concept demonstrat, care poate creşte acurateţea diagnosticului la valori neatinse de nici o altă metodă de diagnostic paraclinic.

A fost studiată valoarea echipamentelor adaptate ecografiei ductale, sonda de 9-10cm lungime cu o frecvenţă de cât mai apropiată de 10 MHz fiind o condiţie esenţială, la care se adaugă un dispozitiv deja în fabricaţie de mai multi producători pentru ataşarea unei “pungi cu apă”, cu rol în etalarea reliefului mamar fără deformare, cu redistribuire uniformă a presiunii pe suprafata de examinat, cu oferirea unei poziţionăprincipale în planul orizontal, ceea ce crează maxim de rezoluţie şi contrast fără artefacte.

Metodele de stocare electronică a datelor permit evaluarea în dinamică, studii comparative, analize repetate ulterioare, cu valoare de prognostic.

Elastografia este o aplicaţie în imagistica ecograficǎ şi prin rezonanţǎ magneticǎ a proprietǎţii elastice a ţesuturilor normale, cu alterarea elasticitǎţii uşoarǎ în leziunile benigne şi severǎ în leziunile maligne în principal, dar şi în alte cazuri cum sunt fibrozele displazice sau cicatriceale şi calcificǎrile. În rezonanţa magneticǎ nuclearǎ este aplicatǎ în examinǎrile mamare, nu pentru a creşte sensibilitatea metodei, care este destul de mare (peste 90%), ci pentru a creşte specificitatea şi a reduce numǎrul de puncţii-diagnostic inutile. Aplicaţia este utilǎ, dar mai costisitoare şi mai puţin accesibilǎ decât ar putea deveni elastografia ecograficǎ, dezvoltatǎ de Ueno şi Shiina în Japonia, în prezent recunoscutǎ pe plan mondial. Proprietatea elasticitate a ţesuturilor normale a fost descrisǎ în urmǎ cu peste 20 ani de cǎtre Kobayashi, dar fǎrǎ posibilitǎţi de cuantificare. Actual, elastografia oferǎ o cuantificare calitativǎ, pe o scalǎ color, cu 5 categorii de bazǎ Ueno, în varianta HITACHI, standardizatǎ dupǎ Itah şi col.[Radiology 2006; 239; 341-350], de la roşu (ţesut moale) la albastru (ţesut dur), la care se adaugǎ aspectul stratificat tricolor roşu-verde-albastru (RGB) pentru leziunile chistice centimetrice. În plus, analiza cantitativǎ prin calcularea raportului de elasticitate între grǎsimea normalǎ subcutanatǎ şi leziunea mamarǎ, numit „strain ratio” sau „FLR= fat to lesion ratio”, dupǎ Ueno şi aplicat de Amy, aratǎ o valoare cut-off FLR de 4,3, cu specificitate 88,8%, sensibilitate 89,4% şi acurateţe 89,0%. Astfel, valoarea medie pentru leziunile benigne se situeazǎ la un strain ratio de 2,95, în timp ce pentru leziunile maligne este o valoarte medie determinatǎ de 11,61, în practicǎ, dupǎ Amy, o valoare de peste 5,0 fiind semnificativǎ pentru malignitate şi fǎcând inutilǎ puncţia- biopsie. Tehnica elastografiei în varianta Hitachi presupune o compresie manualǎ cu sonda a ţesuturilor, cu deplasarea imaginilor şi estimarea calitativǎ şi cantitativǎ a elasticitǎţii cu calcularea STR. În varianta Supersonic Imaging Elastography, utilizatǎ şi de Siemens, comprimarea mecanicǎ indusǎ prin palpare internǎ cu utilizarea presiunii frontului de undǎ mǎsoarǎ deplasarea ecograficǎ prin tehnica ultrafast şi realizeazǎ o estimare exactǎ a proprietǎţii elastice a ţesuturilor folosind analiza propagǎrii undei mecanice.

Rezultatul activitǎţii de instruire se dovedeşte astfel util în practica diagnosticului leziunilor mamare şi în diferenţierea pe cale non-invazivǎ a leziunilor benigne de cele maligne.