ETAPA II:

Rezumatul etapei

Obiectivele generale de etapa

Obiectivele specifice etapei

Descrierea stiintifica si tehnica

 

Rezumatul etapei

Activitati de comunicare cu personalitati nationale si internationale privind participarea la actiunile de instruire in metoda ductala.

Pregatirea si promovarea mesei rotunde satelit de ecografie mamara, in cadrul Conferintei Nationale de Ultrasonografie SRUMB (mai 2007) si a work-shop-ului de ecografie mamara standard si ductala (septembrie 2007)  în Centrele de Formare in Ultrasonografie (CFU) din ţară şi în unităţile medicale

Invitarea personalitatilor ştiinţifice nationale si internationale pentru masa rotunda si workshop. Confirmarea participarii d). Elaborarea brosurii de ecografie ductala pentru promovarea in cadrul workshopului - intocmirea planului si realizarea materialelor in colectiv de autori

Managementul (etapei) proiectului : omogenizare de date intre parteneri si pregatire raportare.

 

Obiectivele generale de etapa

1. Cresterea vizibilitatii internationale a comunitatii stiintifice romanesti din universitati si institute de cercetare, implicata in dezvoltarea regionala prin inovare si transfer tehnologic, prin promovarea participarii la programele europene de cercetare a comunitatii stiintifice nationale. Obiectivul se realizeaza in principal prin crearea si consolidarea relatiilor de  parteneriat transnational pe termen lung pentru a permite cunoasterea  experientei ultrasonografice romanesti medicale si didactice in general, pentru integrarea Romaniei in sistemele si retelele existente la nivel european. Obiectivul este bazat pe corelarea programului de cercetare romanesc in domeniu cu  programele internationale, cu diseminarea si transferul reciproc de rezultate si cunostinte, in scopul pregatirii unor proiecte comune in viitorul Program PC7 al Uniunii Europene.

2. Cunoasterea, evaluarea si armonizarea tehnicilor ecografice de diagnostic pe plan national prin punerea in valoare a competentelor si potentialului de cercetare existent,  vizite de lucru ale unor personalitati stiintifice internationale, stagii de formare, cursuri, schimburi de personal, de rezultate si de experienta, pentru a finaliza prin participarea la sesiuni de pregatire a propunerilor de proiecte pentru programe europene si internationale

3. Desfasurarea unui program de standardizare a metodei prin actiuni suport de promovare, de prezentare a experientei acumulate in vizitele de lucru si stagiile de formare in cadrul unor workshop-uri si a unei conferinte de diseminare

 

Obiectivele specifice etapei

1. Actiunile suport de tip didactic propriu-zis : masa rotunda satelit in cadrul Conferintei Nationale de Ultrasonografie,  workshop cu  atelier de demonstratii practice life, stagiile de pregatire si perfectionare in tehnicile de examinare a sanului, sub girul unor personalitati recunoscute in domeniu, in tara si in strainatate, precum si materialele scrise de diseminare a continutului tuturor formelor de instruire : brosura, ghid de tehnica, syllabus sunt menite a actiona congruent in difuzarea cat mai larga a informatiilor in medii medicale cat mai extinse, armonizarea nivelului de pregatire in practica tehnicilor in discutie, in incercarea si dorinta de aliniere a sistemului medical romanesc la situatia pe plan international, unde aceste tehnici sunt promovate de aproximativ 20 de ani.

2. Sustinerea dezvoltarii resurselor umane si materiale in cadrul centrelor de formare in ultrasonografie, ca principali promotori ai metodei si adevarate nuclee de diseminare a formarii si informarii

Practic in Romania de aproximativ 20 de ani de cand s-a generalizat examinarea ecografica, s-a consolidat incetul cu incetul un sistem organizatoric, profesional si didactic care a permis prin intermediul competentei de ecografie generala o accesibilitate larga a majoritatii specialitatilor medicale la examenul ecografic. Prin utilizarea pe scara larga a ecografiei se poate tenta in timp introducerea metodei ca o metoda de screening, astfel pacienta va fi surprinsa in faza preclinica, in conditiile unei atitudini terapeutice prompte rezultatele fiind net superioare situatiei in care pacienta este diagnosticata tardiv, desi atitudinea terapeutica este cea corecta.

3. Promovarea participarii unitatilor si institutiilor de cercetare-dezvoltare din Romania la programele europene si internationale de cercetare cu standardizarea practicii ecografiei in domeniu

4. Dezvoltarea unor unitati de ecografie sau a unor centre de excelenta in domeniul ecografiei, conform cerintelor Uniunii Europene.

 

 

Descrierea stiintifica si tehnica

A fost efectuata corespondenta internationala privind organizarea workshop-ului – Dominique Amy -Franta, Michel  Teboul - Franta, Kasimiersz Sopinsky – Polonia. In cadrul corespondentei au fost discutate perioadele organizarii work-shop-ului si ale stagiilor de instruire practica, fiind stabilite - a treia saptamana a lunii septembrie, pentru work shop si lunile octombrie - noiembrie pentru stagiile practice. Invitatii au trimis totodata texte actualizate privind problematica ecografiei ductale, texte care au fost traduse de membrii echipei pentru a fi incluse in brosura de promovare a metodei in cadrul work shop-ului.

A fost efectuata corespondenta nationala privind organizarea unei intalniri cu experti si a  mesei rotunde de ecografie mamara in cadrul Conferintei Nationale de Ultrasonografie, care a fost organizata la Craiova in perioada 02-03 iunie 2007, precum si a work-shop-ului din luna septembrie  - Bucuresti – Centrul de formare in ultrasonografie – dr. Adrian Costache, dr. Claudia Cretu, dr. Dan Stanescu; Cluj - Centrul de Formare in Ultrasonografie – Clinica radiologica – dr. Angelica Chiorean, dr. Anca Ciurea;  Timisoara - Centrul de Formare in Ultrasonografie – Depart de endocrinologie – dr. Stana Radu. Centrele din Cluj au trimis participanti cu comunicari stiintifice in cadrul mesei rotunde, conform programului anexat. Intalnirea cu expertii privind tehnica ecografiei mamare a fost sustinuta de catre Conf. dr. Adrian Costache din partea CFU Bucuresti.

Au fost purtate discutii privind tematica mesei rotunde si workshop-ului cu dr. Mihaela Danciulescu – sef sectie Oncologie, Spit. Nr. 2, Craiova, dr. Corina Lichiardopol, Clinica de Endocrinologie, Spit. 1, dr. Aurora Covei, Endocrinologie, spit. 2 Craiova. In urma discutiilor s-au stabilit realizarea unor materiale educationale pentru pacientele din serviciile de oncologie si endocrinologie pentru insusirea tehnicilor de autopalpare a sanului si autodepistare precoce a nodulilor. materialele vor fi realizate in urmatoarele doua etape ale proiectului si vor fi finalizte inaintea conferintei organizate in proiect in anul viitor, pentru a fi prezentate si diseminate.

Au fost mobilizati pentru a participa la manifestari  participantii la cursurile de Ecografie generala pentru obtinerea Atestatului de studii complementare, cursuri organizate la Centrul de formare in ultrasonografie, Spit. Nr. 2, sub conducerea directorului de proiect. Au fost de asemenea mobilizati prin corespondenta scrisa membrii societatii de ultrasonografie la cele doua manifestari - la masa rotunda din cadrul conferintei s-au  inregistrat aproximativ 130 de participanti.

Directorul de proiect, in calitate si de  secretar general al SRUMB, detine baza de date a membrilor societatii.  Includerea in programul Conferintei nationale a unei mese rotunde satelit de ecografie mamara ( a fost o sesiune paralela, pentru auditoriul care a optat pentru aceasta tematica, si nu  o reuniune in plenul conferintei) a fost o premiera. Singura manifestare de ecografie maamara organizata de SRUMB in cei zece ani de existenta a fost cursul european Euroson school – Breast ultrasound, organizat in 2004 tot la Craiova.

Programul final al mesei rotunde, definitivat dupa numeroase schimburi de mesaje cu participantii, se prezinta anexat.

Doi dintre membrii echipei proiectului au participat nemijlocit la aceasta masa rotunda: - dr. Georgescu Aristida a fost  unul dintre moderatori si, impreuna cu directorul de proiect, au prezentat o comunicare privind valoarea ecografiei ductale in diagnosticarea proceselor localizate mamare, comunicare ilustrata cu experienta personala imagistica. Continutul mesei rotunde a fost diversificat cuprinzand intreaga problematica a evaluarii ecografice a sanului, evidentiind in special aportul metodei ductale in sine si in relatie cu alte tehnologii ecografice: ecografia Doppler, 3D sau elastografia.

In ultimele doua luni membrii echipei au definitivat continutul brosurii cuprinzand  actualitati in ultrasonografia mamara, cuprinzand materiale elaborate in extenso de catre membrii echipei proiectului si de catre membri invitati, abordand urmatoarea tematica:

- anatomia si fiziologia glandei mamare – baza intelegerii si aplicarii ecografiei ductale

- anatomo-patologie

- caracterizarea ecografica a proceselor localizate benigne si maligne

- leziuni de granita – borderline

- tehnica ecografiei ductale – avantaje

- aspecte ecografice in ecografia ductala

- compararea metodei cu ecografia clasica standard – valoare, limite

- insertia metodei in secventa algoritmica a celorlalte metode ecografice – Doppler, 3D, elastografie

- posibilitatea realizarii punctiilor ecoghidate

Brosura va fi finalizata in urmatoarele doua luni si multiplicata in 150 de exemplare, care vor fi diseminate si distribuite gratuit atat in centrele de formare in ultrasonografie, cat si in centrele de diagnostic ecografic, practicienilor ecografiei mamare.