ETAPA I:

 

RAPORT STIINTIFIC

 

STUDIU PRIVIND EVOLUTIA PROBLEMEI SI A UTILITATII PROIECTULUI LA NIVEL NATIONAL.

 

 

Consideratii privind beneficiarii medicali ai achizitiilor conceptuale si practice promovate de acest proiect.

 

Consideram ca beneficiarii directi ai promovarii metodei de echografie ductala in Romania sunt:

·         Centrele de diagnostic oncologic, Spitalele si Clinicile de oncologie din tara;

·         Centrele de imagistica si formare in Ultrsonografie din Bucuresti, Cluj, Timisoara, CraiovaClinicile de Radiologie si Imagistica in care se practica mamografia si echografia sanului – Centrele de Senologie;

·         Ambulatoriile si Clinicile de Endocrinologie ale Universitatilor de Medicina;

·         Ambulatoriile si Clinicile de Obstretica si Ginecologie ale Universitatilor de Medicina;

·         Toti specialistii, in special medicii de familie care au rol in depistarea nodulilor mamari

 

 

Situatia pe plan international si national (cursul Euroson)

 

Ecografia ductala introdusa in practica in Franta, Italia si SUA de catre Teboul si Amy in urma cu 20 ani si prezentata in tara noastra cu ocazia Euroson School Course Breast Ultrasound, Craiova, 2004, de catre autori, este o tehnica ce poate oferi o acuratete crescuta a diagnosticului si posibilitatea de a analiza si intelege anatomia glandei mamare, cu suprinderea eventualelor modificari patologice in stadii cat mai precoce.  In plus, ofera posibilitatea depistarii leziunilor maligne politope simultane, fiind demonstrata histo-patologic si prin ecografia ductala, extensia pe cale ductala centripeta a leziunilor maligne, carcinomul ductal fiind forma cea mai frecventa de neoplasm mamar (Dominique Amy, 2005).

Pe plan mondial, ecografia este considerata o metoda de diagnostic utila in depistarea cancerului mamar in urmatoarele cazuri: femei sub 35 ani ; masa tumorala palpabila si nedetectabila la examenul mamografic ; leziune mamografica cu caractere benigne, pentru precizarea structurii. Este, in acelasi timp, metoda preferata pentru examinarea sanului mic, dens, glandular, mai dificil de abordat mamografic. Totdodata ecografia permite efectuarea altor proceduri diagnostice-terapeutice: aspiratia chistica, biopsia percutana, excizia chirurgicala limitata, drenarea abceselor, crioablatia terapeutica.

In plus, ductografia poate fi o metoda de diagnostic de prima intentie la pacientele tinere, sub 40 de ani, adesea tinere peripubertare sau gravide, simptomatice cu galactoree, mamela sangeranda (80%cazuri leziuni benigne), mastodinie, mastite si alte manifestari dureroase ale sanului displazic, in examinarea sanului operat recent sau cicatriceal s.a., situatii in care mamografia aduce mai putine informatii sau este contraindicata.

Promotorii metodei pe plan international dr. Dominique Amy si dr. Michel Teboul, care au fost lectori ai cursului Euroson School Course Breast Ultrasound,   au facut referire in egala masura la absenta unei standardizari internationale, actiune pentru care militeaza in prezent activ, atat in Romania cat si pe plan international. Au considerat, totodata, ca nepracticarea acestei metode si implicit necunoasterea ei aprofundata poate constitui un handicap in practica generala a ecografiei prin omisiunile elementelor de diagnostic precoce realizate prin tehnici conventionale.

Este, prin urmare, necesara diseminarea metodei ecografiei ductale prin actiuni suport de instruire si promovare, pentru a fi cunoscuta de un numar crescand de specialisti, pentru a fi standardizata, omologata la nivel european, printr-o expresie comuna tuturor sistemelor medicale.

In anul 2005 metoda s-a bucurat de recunoasterea unuia dintre cele mai mari centre mondiale de ecografie Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, patronat de prof. Barry Goldberg, unde Dr.D. Amy a fost invitat pentru Conferinta Leading edge (pe care am anexat-o prezentei propuneri). Prof. B. Goldberg a vizitat de mai multe ori Romania, ultima reuniune la care a participat fiind Congresul National de Ultrasonografie, Cluj 2005,  domnia sa apreciind direct progresele realizate de  specialistii romani. Au fost create premisele unor stagii de lunga durata in serviciul de ultrasongrafie din Philadelphia.

Comitetul de experti internationali in ecografia mamara au pus bazele unui organism international cu profil didactic de formare si instruire continua in domeniu IBUS (International Breast Ultrasound School), ale carui principale obiective in activitate sunt promovarea standardelor ecografiei mamare normale si aptologice, organizarea unor seminarii si workshop-uri interactive in domeniul tehnicilor imagistice mamare, evaluarea noilor tehnici imagistice si promovarea unui forum international pentru schimbul de informatii stiintifice.

In prezent in Romania, desi a existat un interes crescut pentru metoda manifestat de catre participantii la cursul Euroson School Course Breast Ultrasound, Craiova, 2004 (medici dintr-o paleta larga de specialitati clinice: oncologie, endocrinologie, obstetrica-ginecologie, chirurgie, radiologie si imagistica medicala, medicina interna si medicina de familie), metoda este practicata restrans, in situatii izolate, fara a beneficia de o standardizare si de o legitimitate pe care i-ar putea-o conferi o cercetare in domeniu.

In Romania metoda este cunoscuta pana acum, prin actiuni restranse de promovare in Centrele de Formare in Ultrasonografiede la UMF-urile din Bucuresti, Cluj Napoca si Craiova, precum si in Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon, Bucuresti.

In cadrul  Euroson School Course Breast Ultrasound, Craiova, 2004, invitatii straini prezenti dr. Dominique Amy, dr. Michel Teboul - Franta, dr. Kasimiersz Sopinsky - Polonia, prof.Ivan Drinkovici - Croatia si prof. Enzo Durante - Italia au acreditat ideea necesitatii aprofundarii metodei, prin repetarea unor workshop-uri de pregatire la care si-au exprimat disponibilitatea de participare. In acest sens, doi dintre invitatii mentionati, respectivi domnii  M. Teboul si K. Sopinsky au fost prezenti in 2005, din nou in Romania, unde au sustinut un curs de ecografie ductala, urmat de un workshop - hands on - in cadrul Conferintei Nationale de Oncologie medicala, manifestari care s-au bucurat de un real interes.

Este in proiect, in momentul de fata, un curs organizat de aceeasi specialisti, de formare a formatorilor si examinatorilor in ecografia sanului, curs care se poate integra in prezentul proiect.

Director de proiect,

                                                                        Prof. univ.dr. Viorela Enachescu