DESCRIERE PROIECT

 

Scopul general al proiectului este de a dezvolta un parteneriat transnational în domeniul ultrasonografiei ductale prin cresterea colaborării între Universitatea de Medicină si Farmacie din Craiova si alte universităti de medicină din tară, cu centre de referintă si personalităti europene si internationale, pentru a determina un impact vizibil în calitatea cercetării în România, în cresterea numărului si abilitătii cercetătorilor de a fi implicati în proiecte de înalt nivel, în diseminarea cunostintelor si rezultatelor. Astfel va creste gradul de corelare si integrare în programele europene si internationale de cercetare. Proiectul propus urmăreste cresterea vizibilitătii internationale prin:

Actiunile suport cuprinse în proiect sunt destinate dezvoltării unui parteneriat între UMF Craiova si celelalte universităti din tară cu unităti si retele de cercetare medicale din România si structuri similare de cercetare din spatiul european, în domeniul sănătătii si al biotehnologiilor pentru sănătate. Este urmărită optimizarea asigurării serviciilor de sănătate pentru cetătenii europeni prin promovarea unor metode de investigare non-invazive, cu rol de detectie, diagnoză si monitorizare în evaluarea tumorilor mamare. Tinta finală este diagnosticul precoce în cancerul de sân, în faze utile terapeutic, cancerul de sân fiind cu adevărat o problemă mondială de sănătate. De asemenea, proiectul va promova prin actiuni suport ecografia ductală, atât la nivelul tehnicii ultrasonografice în ansamblu, cunoscută astăzi ca metodă non-invazivă, cât si în raport cu tehnicile de diagnostic imagistic, pentru a fi utilă depistării si caracterizării proceselor focale mamare. Încercăm să demonstrăm astfel aportul următoarele cazuri: femei sub 35 ani, masă tumorală palpabilă si nedetectabilă la examenul mamografic, leziune mamografică cu caractere benigne pentru precizarea structurii. Este, în acelasi timp, metoda preferată pentru examinarea sânului mic, dens, glandular, mai dificil de abordat mamografic. Totodată, ecografia permite efectuarea altor proceduri diagnostice-terapeutice: aspiratia chistică, biopsia percutană, excizia chirurgicală limitată, drenarea abceselor, crioablatia terapeutică. In România, a fost propus în urmă cu 3 ani, un algoritm de depistare activă a cancerului mamar (Mazilu, V., Ghelase, St., Badea, P., Ghelase, F., Vilcea, V), în structura căruia este cuprinsă si ecografia. Rolul examenului ecografic în evaluarea completă si monitorizarea ulterioară a pacientei cu cancer de sân este pe deplin cunoscut, ca si posibilitatea unei punctii-diagnostic echoghidate mai precisă si mai putin agresivă (neiradiantă) decât cea radio-ghidată, dar i se atribuie limite legate de lipsa unei tehnici de examinare standardizate, a unei clasificări echografice a leziunilor standardizate, de tipul clasificării ACR (American College of Radiology) în mamografie, marea diversitate de echipamente echografice cu caracteristici tehnice inegale.

Actiunile de promovare si diseminare atât în tară cât si în străinătate vor contribui substantial la realizarea unui consens, la cunoasterea unor protocoale si ghiduri existente pe plan international sau va crea premisele realizării unora noi, corelate cu particularitătile zonale ale uneia dintre afectiunile majore astăzi în lume - cancerul de sân, cea mai frecventă localizare a bolii neoplazice la femei, pe plan mondial, principala cauză de deces la femeile cu vârsta peste 40 ani.

Premisele proiectului au fost fundamentate de experienta colectivului UMF Craiova în învătământul si practica de peste 20 a ecografiei, a activitătii sale la nivel national în organizarea din 1997 a examenului de competentă si recunoasterea astfel a expertizei în domeniu, iar recent de organizarea la Craiova (în 2004) a cursului european Euroson School Course Breast Ultrasound, curs cu peste 130 participanti si speakeri invitati, personalităti de primă mărime internatională, promotori ai ecografiei ductale la nivel mondial.

Proiectul se corelează si cu o serie de preocupări internationale în domeniu, promovate la ultimele trei congrese europene EUROSON de ecografie, la care au participat cu lucrări o parte dintre membrii echipei care propune proiectul.

Rezultatele teoretice si practice ale prezentului proiect pot fi de un real folos unor entităti socio-profesionale, ca de exemplu: grupul de medici cu diferite specialităti medicale care practică ecografia mamară si care îsi pot perfectiona astfel o tehnică de examinare accesibilă pacientilor, extrem de utilă în diagnostic, sistemul de sănătate publică si asistenta socială; sistemul economic national prin scăderea cheltuielilor pentru sănătate - utilizarea fondurilor primordial pentru activitătile de preventie si depistare precoce ca si pentru asistenta medicală ambulatorie; persoanelor apartinând unor grupuri cu risc pentru diagnostic precoce si cresterea sperantei de viată, precum si comunitătii academice si stiintifice în ansamblu. Singura modalitate de a influenta morbiditatea si rezultatele asistentei medicale, cu o integrare socio-profesională precoce în conditiile unei calităti a vietii corespunzătoare, la persoanele cu cancer de sân este depistarea în stadii cât mai precoce. Cresterea incidentei bolii în ultimele decenii justifică interesul pentru prevenirea, screening-ul, diagnosticarea precoce în acest domeniu al bolii neoplazice, concretizat la nivel mondial prin programe de sănătate publică de mare anvergură.

Prin acest proiect, UMF Craiova promovează o metodă nouă în România, ea fiind cunoscută pe plan international. Avantajele caracteristicilor metodei constau în: tehnică non-invazivă, neirandiantă, neionizantă, repetabilă, accesibilă la un cost relativ redus; metoda nu are efecte locale termice, mecano-fizice-chimice importante si nu determină dezordini celulare demonstrate până în prezent.